Minneord Svein Nymo

Felespelleren og kulturarbeideren Svein Nymo fra Målselv er død, 61 år gammel. Han får mye av æren for at den lokale folkemusikken fra indre Troms lever videre, skriver NRK.
Visesangeren Ragnar Olsen, som har spilt mye ilag med Nymo i yngre dager, har skrevet et vakkert minneord, som du kan lese her.

MINNEORD

"Svein Nymo døde i sitt hjem i Oslo 15. august, 61 år gammel, etter lengre tids sykdom. Han vil bli husket som en stor spelemann, bærer og fornyer av nordnorsk tradisjonsmusikk, men også som en fargerik kunstnersjel med mange talenter.

Svein vokste opp i Målselv, og ble snart en mester på fela. Faren, Johan Nymo, var leder av Målselv Spelemannslag, og hadde gjort et stort arbeid med innsamling av lokale slåtter. Svein behersket dette repertoaret bedre enn noen, han forsket videre i folkemusikk fra hele Nord-Norge, og ble en aktiv og inspirerende tradisjonsbærer. Han sto bak folkemusikk-gruppa Nabolaget på syttitallet, med svenske og danske musikere, og i 1991 ga han ut CD´en Nymoderne, der slåttene ble fusjonert med rock og reggae. Han komponerte også slåtter, som lever videre i nordnorsk musikk-tradisjon.

Svein flyttet til Oslo i 1990, jobbet som miljøterapeut i Vinderen bydel fra 1992 til 2011 og var tillitsvalgt i fagforeningen.

Sjøl ble jeg kjent med Svein tidlig på syttitallet, mens han gikk på gymnaset i Finnfjordbotn. Vi hadde vår første betalte spillejobb for Finnsnes pensjonistforening – honorar: fem kroner hver - og samspillet kom til å vare i mange år, ”med bue og belg – kverdag som helg” (som Svein formulerte det).

Svein brant for musikk i alle sjangre. Mens han gikk på konservatoriet i Tromsø tok han initiativet til den rocka – og politiske – visegruppa ”Ungdomslaget Ny Von”. Det ble plate (1978), men gruppa fikk ingen lang karriere. Da den var over, kom Svein med en ny idé: husorkesteret på Prelaten skulle få navn etter juleheftet Vangsgutane. Og ikke nok med det – vi fikk egen tegneserie i Nordlys, særs fritt etter originalen, med Svein som tekstforfatter (og som ”Larris” i serien). Stripa gikk en gang i uka, med aktuelle satiriske poenger, til den ble stoppet av de ekte vangsgutane. Her fikk Svein vist noe av sin kapasitet som forfatter og humorist.

Den siden av talentet brukte han og som idéskaper og medforfatter av det prisbelønte teaterstykket ”Nitusenbyen” (Totalteatret/Sampo Teater).
Det var Svein Nymo som lanserte TV-serien ”Du skal høre mye”, og komponerte vignetten som først ble brukt. Og han sto bak nærradio-suksessen ”Bonradioen” i Tromsø på åttitallet. Flere eksempler på Sveins idérikdom blir det ikke plass til her. Men det skal minnes mye blant oss som var hans venner og medmusikanter, og tankene går til hans familie og etterlatte.

Takk for alt du ga oss, Svein!

Ragnar Olsen"